Bioplastic uitgelegd

gepubliceerd

Bioplastic uitgelegd

Wat is bioplastic?

Bioplastic wordt ook wel Bio PLA genoemd. PLA staat voor polymelkzuur en wordt nu vaak gezien als de vervanger van plastic. Vaak wordt PLA gemaakt van maïs of andere hernieuwbare grondstoffen, vandaar de naam ‘bio’. Maar als het biologisch geproduceerd wordt, neemt het dan ook gelijk alle problemen weg die het traditionele plastic veroorzaakt?

Biologisch geproduceerd plastic is namelijk niet automatisch ook biologisch afbreekbaar. Verder duurt het meeste bioplastic 6 maanden voordat het is gecomposteerd, maar in die tijd kan het al ernstige gevolgen hebben veroorzaakt. Vogels of vissen kunnen dit namelijk als eten zien en opeten, waardoor ze dus stikken of hun maag vol raakt met bioplastic. Hierdoor is het vaak te laat voor hen en sterven ze een pijnlijke en langzame dood.

Is bioplastic dé oplossing?

Bioplastic is dus niet dé oplossing voor ons plastic probleem. Het is echter wel beter dan normaal plastic, want dat doet er 600 jaar over om te composteren. Je kan bioplastic immers omschrijven als biodiesel, het is gemaakt van hernieuwbare bronnen, maar het lost het probleem niet op. Bioplastic rietjes gebruiken is dus al een hele vooruitgang in het kader van duurzaamheid, maar helaas nog niet genoeg. Mocht je echt 100% milieu- en diervriendelijk rietjes willen gebruiken, zijn de kosten wat meer dan wat je nu uitgeeft. Dit heeft echter wel impact op jouw gasten, zij zien immers wel de veranderingen en ook zijn er rietjes die het drankje wel echt waardig maken.

Wat kan je doen als horecaondernemer?

Om het rietjes probleem op te lossen is het raadzaam gebruik te maken van natuurlijke producten, zoals tarwe rietjes, maar deze kosten zullen natuurlijk hoger zijn dan de huidige kosten van plastic. Duurzaamheid is nu eenmaal duur.

Als er in jouw horecagelegenheid weinig tot niets wordt gestolen (qua bestek, glazen etc.) is het zeer raadzaam om herbruikbare rietjes een kans te geven! Dit kan dan gezien worden als een investering, omdat je de kosten op de lange termijn eruit haalt. Wegwerprietjes gooi je nu eenmaal weg, dus gooi je letterlijk geld in de prullenbak.

Je bent geregistreerd!
Deze email is al geregistreerd